Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’ın temel atma törenine katıldı

Kategori: ARDAHAN HABER Güncelleme: 18.03.2015 10:47:37 Toplam 135 defa okunmuştur.

Kars’a gelerek TANAP’ın temel atma törenine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı çok sayıda Ardahanlılar da karşıladılar

 

Kars'ta Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının katıldığı törenle,  yaklaşık 9,5 milyar dolara çıkacak TANAP'ın (Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı) temel atma törenine katılan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başta Ardahan olmak üzere bölgedeki illerden de gelen binlerce vatandaşlar  tarafından coşku ile karşılandı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, törende yaptığı konuşmada Kars'tan ve Türkiye ilişkilerinden övgü ile söz etti. Uluslararası arenada Türkiye ile Azerbaycan'ın birbirini desteklediğine işaret eden Aliyev, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan işbirliği ile yeni stratejilerin ortaya çıkardığını bildirdi. Dostluk ve kardeşlik vurgusu yapan Aliyev, babası Haydar Aliyev'in adını taşıyan okuldan mezun olanların Türkiye ile Azerbaycan'ın çıkarlarını koruyacaklarını anlattı. Aliyev, Yaşasın Türkiye- Azerbaycan birliği ve kardeşliği sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise temeli atılan TANAP'ın güzergah ve hedefiyle ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi bu projeye alternatif başka bir proje de yoktur dedi.

500 milyar dolar ihracat, 2 trilyon dolar milli gelir, tek haneli rakamlardaki işsizlik, enflasyonla genç ve eğitimli nüfusu en iyi şekilde değerlendirerek dünyanın ilk on ekonomisinden biri olmayı hedeflediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'yi bölgesinin enerji dağıtım merkezi haline getirmeyi planlıyoruz diye konuştu.

Ceyhan'ın dünyanın en önemli petrol dağıtım merkezlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, Irak ve Suriye'de durumun normale dönmesiyle Ceyhan'ın bu konumu daha da güçlenecek, kapasitesi daha da artacaktır ifadesini kullandı.

Diğer ülkelerle olan doğalgaz ve petrol boru hattı projelerinin devam ettiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; TANAP, tüm bu projelerin içinde güzergahı ve hedefleriyle ayrı bir öneme, yere sahip. Bu proje başka hiçbir projenin alternatifi olmadığı gibi bu proje veya bu projeye alternatif başka bir proje de yoktur. Bu bakımdan gerçekten özgün bir proje olan güney gazı koridorunu bütün etaplarıyla tamamen hayata geçirdiğimizde Avrupa ile Hazar Bölgesi arasında güçlü bir bağ oluşturmuş olacağız. Bu projeye Azerbaycan'dan, Gürcistan' dan, Türkiye'den ziyade tüm Avrasya coğrafyasının ihtiyacı var. açıklamasında bulundu.

Projenin ekonomik işlevinin yanında barışa ve huzura da katkı yapacağını dile getiren Erdoğan, Temelini attığımız TANAP, bin 850 kilometre uzunluğu ve 10 milyar dolar maliyetiyle bu misyonu ziyadesiyle hak eden bir projedir. 16 milyar metreküpten başlayıp kademeli olarak 22 milyar metreküpe ve 31 milyar metreküpe kadar çıkacak kapasitesiyle bu projede doğalgaz akışının hedeflediğimiz tarihte, inşallah 2018'de başlamasını temenni ediyoruz ifadelerini kullandı.

 Erdoğan, TANAP'ın hattın geçtiği Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt,  Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne'ye hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'yi en doğundan en batıya kadar kat edecek, 20 kentten, 67 ilçeden, 600 köyden geçecek 1850 kilometre uzunluğundaki hattın süratle tamamlanarak hizmete girmesini temenni ettiğini dile getiren Erdoğan, törene katılan Cumhurbaşkanlarına da Türkiye'ye teşrif ettikleri için teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmaları yürütecek firmalara, mühendislere, teknisyenlere, işçilere ve projenin bugüne kadar gelmesinde katkısı olanlara da teşekkür etti.

Dünyada petrol ve doğalgaz projelerinin, çoğunlukla çatışmalarla, çekişmelerle, kavgalarla ne yazık ki savaşlarla sömürüyle anıldığını ifade eden Erdoğan, bu projenin barış, refah ve huzurla zikredileceğine inandığını söyledi.

Erdoğan, hiçbir zaman başka toplumların ve ülkelerin mağduriyeti üzerine bir refah düzeni kurma peşinde olmadıklarına dile getirerek, böyle bir anlayışı asla kabul etmediklerini vurguladı.

Siz değerli Cumhurbaşkanlarının da aynı yaklaşıma sahip olduğunu çok iyi biliyorum diyen Erdoğan, Dünyayı daha adil, daha yaşanabilir, daha huzurlu bir yer haline getirme konusunda hepimiz de sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bu projeyle hep birlikte doğal kaynakların kullanımı konusunda yeni bir yaklaşımı tüm dünyaya gösterebileceğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin doğu sınırından başlayıp, batı sınırında bitecek olan ve Şah Deniz gazını Avrupa'ya taşıyacak olan bu boru hattının, doğalgazla birlikte barış ve huzurun da taşıyıcısı olmasını tüm kalbimle temenni ediyorum değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, doğalgazın 3T üzerinde tanımlandığına işaret ederek, bunların tedarikçi, transitçi ve tüketici olduğunu kaydetti.

Azerbaycan'ın, burada birinci derecede tedarikçi konumunda bulunduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: Gürcistan ve bizler, bu işin hem transit hem de tüketicisi konumundayız. Avrupa bu işin tüketicisi konumunda olacak. Böyle bir durum söz konusu. Ekonomik kaynakların eğer insanların hizmetinde değilse felaketinin sebebi olduğunu yaşadığımız iki büyük dünya harbiyle, büyüklü küçüklü sayısız savaşla, çatışmayla gördük. Biz bu projeyle aynı zamanda sahip olduğumuz kaynakları, kendi vatandaşlarımızın, onlarla birlikte tüm bölge halklarının, tüm insanlığın hizmetine sunma irademizi de ifade etmiş oluyoruz. Bu yola birlikte çıktığımız için, bu yolda birlikte ilerlediğimiz için her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan haberlerin tüm hakları 23 Şubat Gazetesi'ya aittir. Kaynak gösterilse dahi haberlerin tamamı özel izin alınmadan kullanılmaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılan haberin aktif link verilerek kullanılabilir.
  • KULLANICI ve EDİTÖR GİRİŞİ
  • Facebook veya Twitter hesabınız ile güvenli ve hızlı bağlanabilirsiniz!
  • Gizlilik Sözleşmesi gereği kişisel bilgileriniz üçüncü kişiler ile paylaşılmaz.
  • Facebook ile Giriş Yap  
  • KULLANICI GİRİŞİ
  • Eğer Kayıtlı Kullanıcı Değilseniz KAYIT OL!
  • YORUM YAZ
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’ın temel atma törenine katıldı